Викредо ЕООД - поддръжка, ремонти, строителство

Каменна вата

Каменната вата е негорим материал. При загряване тя издържа на температури до 1000ºC. Изготвените от нея продукти притежават топло и звукоизолационни свойства благодарение на качеството на отворените пори. Топлопроводимостта на каменната минерална вата е в рамките на 0,035 – 0,039 W/m • K.

7fd91f8229f826aa7db4a0cab1d40447

Въздуха затворен в нейните пори има ниска топлопроводимост и е в статично състояние. Това определя отличните й топлоизолационни качества. Благодарение порьозността на каменната вата пропусканите водни изпарения, преминават със скорост около 0.25 – 0.35 мг/м • H • Ра. Плътността на изолацията може да варира в широки граници от около 30 кг/м³ до 220 кг/м³. Каменната вата може да е покрита с алуминиево фолио, крафт хартия и т.н.

Основната област на приложение на каменната вата е за топлоизолация на жилищни и офисни помещения. При използването й могат значително да се намалят разходите за електроенергия. Ватата е ефективна изолация не само в стените на сградата и в изолацията на етажите, но също така и в изолацията на фасади и покриви. Освен за топлоизолация на конструкцията на сградата каменната вата се използва и за топлоизолация на тръби, канали и съоръжения.
Каменна ватаКаменна ватаКаменна вата